ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LOWER PROFICIENCY

 

«Οι μεγάλοι σχεδιαστές και καλλιτέχνες σπάνια γίνονται μεγάλοι διαφημιστές, διότι παρασύρονται από την ομορφιά της εικόνας ... και ξεχνούν ότι το εμπόρευμα πρέπει να πουληθεί!» 

James Randolph Adams, quoted in John P. Bradley

  Περιεχόμενα

1. Δυο λόγια από τον εκδότη 
- Συμβουλή από τον
David Ogilvy  

2. Το νούμερο ΕΝΑ διαφημιστικό μυστικό A? 

3. Απαντήσεις στις ερωτήσεις των αναγνωστών του "C?-οπλοστάσιο".
«Τι φταίει και οι ακριβές έντυπες καταχωρήσεις μου δεν αποδίδουν;»

<><><><><><><><><><><>
1. Δυο λόγια από τον εκδότη
<><><><><><><><><><><>

Φίλοι γεια σας! 

 Στο e-οπλοστάσιο αυτού του μηνός δίνουμε την απάντησή μας σε φίλο αναγνώστη που χρησιμοποίησε για την παραγωγή των έντυπων καταχωρήσεων του κάποιο καλλιτέχνη γραφίστα.

 Ο φίλος αναγνώστης ζήτησε τη γνώμη μας, ρωτώντας γιατί οι έντυπες καταχωρήσεις που ακριβοπλήρωσε δεν απέδωσαν τις αναμενόμενες πωλήσεις. Η απάντηση που ακολουθεί τονίζει ότι τα γραφικά ενός διαφημιστικού πρέπει να συνεισφέρουν μόνο σε ένα σκοπό. Την πώληση. 

Διευκρινίζω ότι και η διαφήμιση στο web σχεδόν ταυτίζεται με τις έντυπες διαφημίσεις και ότι δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με την αφίσα ή τις διαφημιστικές πινακίδες. 

Στο 2ο άρθρο της έκδοσής μας αναφερόμαστε στο «Νούμερο 1» διαφημιστικό μυστικό. Το άρθρο έχει άμεση σχέση με την απάντηση που δίνουμε στο φίλο αναγνώστη, λόγω των πολλών ανακριβειών (ήπιος χαρακτηρισμός) που περιέχει το κείμενο της καταχώρησής του. Η άποψή μας στηρίζεται από το ερευνητικό έργο του David Ogilvy , ενός από τους πατέρες της διαφήμισης. Σιγουρέψου ότι θα τηρήσεις τη συμβουλή του κυρίου Ogilvy και στα δικά σου διαφημιστικά κείμενα. 

Γ.Δ. 

<><><><><><><><><><><><><>

2. Το νούμερο ΕΝΑ διαφημιστικό μυστικό: Μην γράψεις ΠΟΤΕ κάποιο διαφημιστικό μήνυμα που δε θα ήθελες να το διαβάσει η οικογένειά σου. 

Από το Γιώργο Δροσουλάκη

Οι έμποροι της αρπακτής 

«Το κέντρο γλωσσών Ξ.Σ. έχει ποσοστό επιτυχίας 100% στις εξετάσεις Lower . Το δικό σου ποσοστό πόσο είναι; 

Αυτά ήταν τα λόγια ενός υποψήφιου πελάτη για τα μαθήματα του κέντρου ξένων γλωσσών που διευθύνω.  

Μου προκάλεσαν έκπληξη; Βεβαίως και όχι. 

Απλά στεναχωρήθηκα για άλλη μια φορά από την ευκολία που κάποιος υποτιθέμενος επαγγελματίας διαδίδει ασύστολα ψέματα για να κερδίσει προσωρινά ένα πελάτη. 

Και τώρα, ίσως να μου πεις ότι η παραπλάνηση φέρνει αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις.  

Σου απαντώ ότι έχεις δίκιο. Αλλά είναι αναγκαίο να αποφύγεις τον πειρασμό. 

Το 50% των διαγωνιζομένων στις εξετάσεις LOWER αποτυγχάνουν κάθε χρόνο.

Και θα ακούσουν με μεγάλη ανακούφιση τις παραπλανητικές υποσχέσεις κάποιου ψεύτη, που ισχυρίζεται ότι είναι μάγος.

Οι άνθρωποι αυτοί επιζητούν όσο το δυνατόν περισσότερη ευκολία και άνεση στη ζωή τους και για αυτό έχουν αναπτύξει μέσα τους την «ικανότητα» να πιστεύουν τις υπερβολές που φαινομενικά τους βολεύουν. 

Αν όμως πουλήσεις στον πελάτη σου ένα χρυσό κόσμημα είκοσι καρατίων και τελικά του παραδώσεις ένα κομμάτι δεκατεσσάρων καρατίων, θα τον κάνεις έξαλλο. Τόσο που δεν θα ψωνίσει από σένα ξανά. 

Οι έμποροι της αρπαχτής δεν πολυνοιάζονται για τον απογοητευμένο πελάτη. Θα έπρεπε όμως.  

Γιατί; 

Διότι η αρχική πώληση κοστίζει ακριβά. Και το πραγματικό κέρδος προέρχεται από τις επόμενες αγορές του ίδιου πελάτη. Που τον χάνεις για πάντα αν τον παραπλανήσεις. 

Τα διαφημιστικά κείμενα που παραπλανούν τον καταναλωτή δεν καταστρέφουν μόνο τη σχέση του επαγγελματία με τον πελάτη του αλλά είναι η αρχή του τέλους μιας επιχείρησης. Επίσης, τα παραπλανητικά κείμενα σε καταδικάζουν στη στασιμότητα της επαγγελματικής σου βελτίωσης. 

Είναι πολύ πιο εύκολο για τον Ξ.Σ. να δηλώσει 100% επιτυχία των μαθητών του στις εξετάσεις Lower . Εννοεί δηλαδή ότι έχει την μαγική ικανότητα να μετατρέψει τους τεμπέληδες μαθητές σε εργατικούς.

Ενώ η μοναδική του επιλογή είναι να προσπαθήσει να βελτιώσει την οργάνωση και μεθοδολογία των μαθημάτων του, έτσι ώστε να βοηθήσει τους εργατικούς. Η δεύτερη όμως επιλογή κοστίζει ασύγκριτα περισσότερο σε κόπο και χρόνο από το να διαδίδει ψέματα.

Η πικρή αλήθεια... 

Η πικρή αλήθεια είναι μια: Η παραπλανητική διαφήμιση σε υποχρεώνει να εμπορεύεσαι μόνο φτηνά, ευτελή και μακροπρόθεσμα μη κερδοφόρα προϊόντα ή υπηρεσίες. 

Προσπάθησε να πουλήσεις το προϊόν ή την υπηρεσία σου με πάθος. Αλλά μόνο αν πιστεύεις με όλη τη δύναμη της ψυχής σου ότι ωφελεί πραγματικά τον καταναλωτή. 

Αν όχι, βρες ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που την πιστεύεις πραγματικά. 

Δυο λόγια του DavidOgilvy αντί για επίλογο. 

«Μην γράψεις ΠΟΤΕ κάποιο διαφημιστικό μήνυμα που δε θα ήθελες να το διαβάσει η οικογένειά σου.

Αν θεωρείς κάτι ψέμα τότε μην το πεις στη δική μου οικογένεια. Αν διαδόσεις ψέματα για κάποιο προϊόν θα σε «τσακώσουν». Είτε ο Εισαγγελέας που θα σε δικάσει, είτε ο ίδιος ο καταναλωτής που θα σε τιμωρήσει αγνοώντας το προϊόν σου τη δεύτερη φορά. Τα καλά προϊόντα μπορούν να πουληθούν μέσω ΤΙΜΙΑΣ διαφήμισης.  

  Αν δεν πιστεύεις ότι το προϊόν σου είναι καλό, δεν έχεις ΚΑΝΕΝΑ λόγο να κάνεις χρήση της διαφήμισης» 

   David Ogilvy, Confessions of an Advertising Man

  Χρειάζεσαι μια έμπειρη γνώμη για κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις στην επαγγελματική σου δραστηριότητα;  

Ρώτησε το e-οπλοστάσιο . Πάτησε ΕΔΩ Τώρα!